Erdőlátogatási korlátozás az Uzsai Erdészeti Igazgatóság területén

Tisztelt Erdőlátogatók!

A korábbi évekhez hasonlóan erdőlátogatási korlátozást vezetett be a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. az Uzsai Erdészeti Igazgatóság működési területén. A hosszú téli fagyos időszak okozta táplálékforrások beszűkülése ellentételezéseként Társaságunk többlet szemes-, lédús-, és szálas takarmány kijuttatásával segítette a vadászterületen élő valamennyi védett és vadászható vadfaj számára a létet.  

A tél és az időjárás enyhülésével azonban nem szűntek meg a vadgazdálkodók feladatai, hiszen a vaddisznónál most zajlik a malacozás, ellés, a kérődzők nőivarú egyedeinél pedig a vehemépítés időszaka. Ebben az időszakban a többlet táplálék mellett fokozott nyugalomra van szükség, amit a Társaságunk azzal kíván biztosítani, hogy felhívja az erdőlátogatók figyelmét arra, hogy a kijelölt turista útvonalakat a megadott időszakban ne hagyják el.  A vad ösztönösen távolabb húzódik a turistautak kijelölt nyomvonalától. Az erdőlátogatók turistaúton történő mozgás a vad számára kevésbé zavaró, megszokott lesz idővel. A lombfakadást követően megnövekvő természetes takarás további biztonságot jelent a vad számára, mellyel tovább fokozódik nyugalmuk.

Fentiekre hivatkozással döntött a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. úgy, hogy az erdőlátogatási korlátozással párhuzamosan nem ad ki ebben az időszakban hullajtott agancsgyűjtési engedélyt, hiszen az ellentétes lenne a fent említettekkel.

Kérjük a lakosság, a természetjárók, kirándulók segítségét, hogy legyenek tekintettel környezetükre, az uzsai erdő élővilágára azzal, hogy elviselik a korlátozás nem is olyan nagy terhét.

Tisztelt Erdőlátogatók!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az erdő területet 2017. április 30-ig csak a kijelölt turista utakon látogassák.