Programajánló - "Miről mesélnek a kövek?"

A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség idén 4. alkalommal rendezi meg a „Miről mesélnek a kövek?” geotúrát a Velencei-hegységben.

A túrán egy jól jelzett útvonalon kell végigmenni, melynek állomásain a kőzetekbe zárt millió évek izgalmas történetei elevenednek meg előttünk!

Időpont: 2016.03.20. (vasárnap)
Távok: 10 és 18 km
Honlap: www.meselo-kovek.hu
Facebook: https://www.facebook.com/mirolmeselnekakovek
Főszervező: Csorvási Nikolett, 06204048524, n.csorvasi [at] gmail.com
 

Rejtett értékek a Velencei-hegységben

A Velencei-hegységből az ingóköveket szinte mindenki ismeri, de e szelíd, alacsony dombok még az erre gyakran megforduló bakancsosok számára is rejtegetnek meglepő, lenyűgöző és ismeretlen helyeket, történeteket. Kétféle rejtett értékről is beszélhetünk; azokról, melyek mindvégig a szemünk előtt vannak, de nem látjuk bennük a millió évek izgalmas eseményeit, és azokról, melyek nincsenek szem előtt, de kétségtelenül a természet legszebb alkotásai közé tartoznak.

Ki gondolná, hogy a vadvédelmi terület olyan csodákat rejteget, mint például a képen látható Magos-kő? És hogy a Magos-kő nem csak egy impozáns sziklacsoport, hanem egy 40 millió évvel ezelőtti kor hírnöke? Amikor még tenger borította térségünk a Ráktérítő közelében tanyázott és a Napot időnként sűrű vulkáni hamufelhő takarta el… 40 millió év és vulkán? Bizony, a Magyarországon ritkaságnak számító grániton kívül sok más kőzet is megtalálható itt, melyek mind egy-egy földtörténeti eseményről mesélnek nekünk!

A 18 km-es távon a résztvevők megismerkedhetnek közel 450 millió éves óceáni üledékkel, az országban egyedülálló gránit formakinccsel, 40 millió évvel ezelőtt itt működő vulkánnal, a Kárpát-medencét elborító Pannon-tó homokos üledékével és a jégkorszak izgalmas eseményeivel.

A 10 km-es távon ugyan nem lesz ekkora a kőzetek sokfélesége, de trópusi-szubtrópusi éghajlaton kialakult „félnarancs” alakú dombokat, gyapjúzsákokat és még több gránit érdekességet itt is láthatnak majd.

 

Ha szeretnéd megismerni mit rejteget még a Velencei-hegység, gyere el március 20-án és túrázz velünk!

További infó:
www.meselo-kovek.hu