Erdők napja a Velencei-hegységben

Március 21-én, szombaton a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Lovasberényi Erdészeti Igazgatósága, valamint a Lovasberényi Reményik Sándor Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gyalogtúrát szervezett a Nemzetközi Erdők Napja alkalmából. Gyülekező az Iskola előtt volt, ahonnét közösen, autókkal mentük az Üdülőhöz ahol a program kezdődött.

A túrán résztvevő közel száz fő - gyerekek és felnőttek-, egyaránt jól érezték magukat. Útközben megfigyelhették az erdő ébredését és gyönyörködhettek a Velencei-tóra nyíló kilátásban. Érdekes dolgokat tudhattak meg az erdő és a fák életéről. A környezetismeret órák anyagát felelevenítve az ügyesebbek megválaszolhatták az útközben feltett kérdéseket, és észre sem vették a megtett távok nagyságát. Utunk során érintettük az Antal- és János-forrásokat, a Meleg-hegyet, megpihentünk a Likas-kőnél. A gyerekek kihasználva a természet adta lehetőségeket kitűnő mászó helyet találtak, emiatt a továbbindulás kicsit nehézkesnek tűnt. Rengeteg élménnyel gazdagodva elindultunk a völgybe vezető úton, majd a Vaskapu-hegy érintésével, kicsit megfáradva, megéhezve megérkeztünk a számháború helyszínére. Az addigra elfáradt túrázókkal, a számháború izgalma és a ragyogó napsütés feledtette a megtett út hosszát. A játékban mindenki szívesen részt vett, kortól függetlenül, nagymamától az unokáig. A további út ismét rengeteg látnivalót tartogatott a résztvevők számára. A gyerekek kíváncsian lesték az út menti rókalyukak rejtélyes járatit, és a különböző állatok lábnyomait, találgatva, miféle állatok járhattak erre. A figyelmesen nézelődők láthattak a távolban riadtan rohanó dámokat, ami szintén nagy élmény egy erdei túrán.

A Mária-völgybe, egy mesébe illő rétre érkeztünk. A különféle tavaszi virágok, a zöldellő mező, a madarak csicsergése, a fák között átrohanó szarvasok mindenkinek felejthetetlen élményt nyújtottak. Utunk végén - egy nagyszerű túra után - fáradtan ugyan, de az ébredező erdő csodáitól feltöltődve az Üdülőhöz érkeztünk vissza.