Turizmus

Turizmus

Az ország különböző térségeiben található erdészetek bővelkednek látnivalókban. A Velencei-hegység érdekes természeti képződményei a pákozdi-ingókövek. A gránittömbök ellenálltak az eróziónak, így alakultak ki ezek az egymás hegyén-hátán egyensúlyozó sziklák. Nagyon könnyen megközelíthetjük őket Pákozd felől a sárga jelzés mentén.

pákozdi-ingókövek

Pákozdi-ingókövek

 A cserháti területünkön erdészeti tanösvényt létesítettünk, amely az erdőgazdálkodáson kívül a helyi természeti látnivalókról is tájékoztat. Bemutatja a bujáki Kálváriát, sasbérci kilátót és a bujáki várat. A vár legidősebb része, az öregtorony a tatárjárás után épülhetett. Első okleveles említése 1303-ból való. A vár háromszor is gazdát cserélt, végül magyar kézre került, de katonai szerepe ezzel lezárult, azóta pusztuló rom.

A sasbérci kilátó áprilistól októberig tart nyitva hétvégeken és ünnepnapokon 9.00-17.00 óra között. A szezon eleji nyitásról és szezon végi zárásról, illetve egyéb információkról a kilátó facebook oldalán tud tájékozódni: https://www.facebook.com/sasbercikilato

Sasbérci kilátó

Sasbérci kilátó

A Tapolcai-medence északi szélén megnézhetjük a híres sümegi várat és a különleges kialakulású Uzsai csarabost. Az Uzsa feletti Lesence-patak száraz völgyének környékén kibukkanó triász korú dolomitot fiatalabb korú rétegek, erősen kisavanyodott miocén homok, kvarckavics és kvarckonglomerát fedi. A szerény termőképességű talajokon alakult ki az alacsony cserjés vegetáció. A terület flórájában megtalálható a csarab (Calluna vulgaris), fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), szőrös nyír (Betula pubescens) és a királyné gyertyája (Asphodelus albus).

A Dabasi Erdészet területén kialakított betyárdombi tanösvényen végig haladóknak érdekes növény- és állatfajokat mutatnak be,mint az árvalányhaj,valamint az erdőgazdaság szakmai munkáját. A Turján-vidék a Duna vonalával párhuzamosan, a középső Duna-vidéken, Solt és Kiskunság között helyezkedik el. Sok védett - sőt néhányan fokozottan védett - állat és növény otthona. Él ott például: rákosi vipera (Vipera ursinii); nagy hőscincér (Cerambyx cerdo); csengető-virág (Adenophora lilifolia) is.

A Gerecsében kezelt területeinken létrehozott vöröshídi geológiai tanösvény látogatása során a vidék érdekes domborzatát és geológiáját ismerhetjük meg.

Az erdőgazdaság kezelésében több vadász- vendégház is üzemel. Ilyenek a süttői - alsóvadácsi vadászház, a lovasberényi Fehértanya vadászház és az uzsai úrbéri vendégház. Ezeknek a vadász- vendégházak szálláslehetőségeiről bővebb információt a szálláshelyek menüpontban olvashatnak bővebben.

Alsóvadácsi vadászház

Alsóvadácsi vadászház