Erdőtűzkárok helyreállítása - Dabas

2024. június 19-én tájékoztató programot hirdetett Erdőgazdaságunk. A program témája a 2022. augusztusi erdőtűz és annak kárfelszámolása, a megtett intézkedések bemutatása. A rendezvényen az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, természetvédelmi és erdészeti hatóság képviselői,  Duna-Ipoly Nemzeti Park, valamint a társ Erdőgazdaságok dolgozói vettek részt.

A rendezvényt a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Táborfalvai Kiképzőbázis területén rendeztünk. Az alakulat oktatótermében a tűzesetről és annak kárfelszámolásáról, valamint az elkövetkezőkben szükséges intézkedésekről voltak beszámolók. Meghívott eladó vendégeink: Szentpéteri Sándor AM főosztályvezető, Tóth Csaba Albert alezredes, mb. parancsnok, Szalay László BEG Zrt. vezérigazgató és Bártfai László őrnagy, helyi parancsnok tartottak előadást.

A zárthelyi program után a terepen folytattuk a bemutatót. A tűzzel érintett erdőrészletekben a szükségessé vált fakitermelésekkel, erdőfelújítási módszerekkel ismerkedhettek meg a résztvevők. A bemutatót Kovács Miklós erdészeti igazgató (BEG Zrt) tartotta. A természetvédelmi szempontokból fontos eredményekről feladatokról Baranyai Zsolt igazgatóhelyettes (DINPI) számolt be.

Mint az akkori híradásokból ismeretes 2022. augusztus 18-án a déli órákban ismeretlen eredetű tűzeset történt a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében álló, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Dabasi Erdészeti Igazgatóság erdőgazdálkodói jogkörébe tartozó táborfalvai lőtér területén.

A tűzeset során közel 370 ha gyepterület és 300 ha erdőtervezett erdő égett le Táborfalva községhatárban, amelyek között őshonos borókások, hazainyárasok és kultúrerdők szerepelnek.

A károsodott faanyag az érintett erdőrészletekben hozzávetőlegesen 50-60 %.

A szükséges kárfelszámolási intézkedéseket az Erdőgazdaság meghatározott ütemezés alapján végezte el, amely tartalmazta a terület ökoszisztémáinak megújítását. Ennek során a szükségessé vált fakitermeléseket elvégeztük, megelőzve ezzel a további baleset- és tűveszélyt. Vágásos üzemmódú erdőkben 3,200 m3 égett faanyagot termeltünk ki 55 ha-on. Faanyagtermelést nem szolgáló és egyéb erdőrészletekben 500 m3-t cca. 19 ha-on. A szükségessé vált erdőfelújításokat 45 ha-on végeztük el.

Fényképek