Jégkárok a Gerecsében

       A Gerecse-hegy erdeiben a december elején képződött jég a fákról már leolvadt. A hegyre vezető erdei feltáró útról és a jelentősebb földutakról a ledőlt fák és letört ágak eltakarításra kerültek. A felszabadított utakon és az erdőterületen - fokozott óvatosság mellet - munkavégzés céljából már lehet közlekedni, illetve tartózkodni, de az erdők turisztikai célú látogatásának tilalmát a veszélyesen megdőlt fák és a letört, fennakadt ágak miatt hosszabb ideig még nem lehet feloldani.

Kérjük a természetjárókat és a helyi lakosokat, hogy a látogatási tilalom – vélhetően több hónapos – kényszerű fenntartásáig a Gerecse magasabban fekvő erdeit ne látogassák!

       A kárfelmérést, illetve kárfelszámolást már havazás is nehezíti. Az azonban megállapítható, hogy több száz hektáron a fiatal, középkorú és idős erdők egyaránt károsodtak. Egészségügyi fakitermelésekre és a súlyosan sérült, makktermésre képtelen fakoronák miatt kiterjedt mesterséges erdőfelújításokra lesz szükség. Az erdészeti és vadászati létesítmények szinte maradéktalanul elpusztultak. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a legóvatosabb előzetes becslések szerint is több tízmilliós kárt szenvedett az ónos eső miatt.