Te szedd 2014. május 9-11.

Te szedd 2014. május 9-11.

 

Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Sajnos Magyarországon a külterületi szemetelés komoly probléma, ami erdőterületeket és különböző élőhelyeket érint. Emiatt az Uzsai Erdészeti Igazgatóság a „Te szedd!” mozgalom megjelenésétől aktívan részt vesz a minden évben megrendezésre kerülő hulladékgyűjtési akcióban.

Uzsai Erdészeti Igazgatóság

A 2014-es évben az Uzsai Erdészet a Tapolcai Nagycsaládos egyesülettel és a taliándörögdi ifjúsági szervezettel együtt működve, illetve önkéntesekkel együtt végezte a gyűjtési munkákat. A helyi ismeretekkel rendelkező erdészkollégáink irányításával zajlott a tevékenység összesen 43 fő részvételével. A takarítás érintette a 84-es számú főutat Uzsa és Sümeg között, főként a leállósávok környékét, ahol a megpihenő autósok sok hulladékot hagynak maguk után. Érintette még a sümeg-tapolcai útvonalat teljes hosszban, főként a tapolcai parkerdő (úgynevezett Viszló) parkolóját figyelembe véve. Itt kerület kialakításra a későbbi „Te szedd!” gyűjtőpont, ahonnan a tapolcai hulladékgyűjtő vállalat elszállította a szemetet.

1.kép: Gyűjtőpont a Tapolcai parkerdő parkolójában

1. kép: Gyűjtőpont a Tapolcai parkerdő parkolójába

Kitakarításra került erről az útvonalról leágazó Ódörögd felé tartó útszakasz, illetve az újdörögdi laktanyától induló, Zalahaláp felé tartó útvonal.

Sajnos az erdőterület sok estben olyan hulladékkal is szennyezett, ami a „Te szedd!” mozgalmon belül nem lehet gyűjteni. Például a hulladék mérete miatt nem lehet a kiadott gyűjtőzsákokba elhelyezni.

2.kép: A „Te szedd!” mozgalom keretein belül nem gyűjthető hulladék

2. kép: A „Te szedd!” mozgalom keretein belül nem gyűjthető hulladék

Ezt a fajta hulladékot az Erdészet vállalkozója segítségével, traktorral saját költségen beszállította NHSZ Tapolca Kft. telephelyére. Ez a mennyiség ebben az évben 3,68 tonna tett ki.

3. kép: Az önkéntesek által összegyűjtött hulladék elszállítása

3. kép: Az önkéntesek által összegyűjtött hulladék elszállítása

Az esős időjárás ellenére a jelenlévők aktívan kivették részük a munkákból, ennek eredménye a nagy mennyiségű összegyűjtött hulladék. Ezzel nagymértékben hozzájárultak környezetünk, lakóhelyünk és Magyarország tisztaságához.

Uzsa, 2014. május 13.                                                                                                          

Orbán Tibor
Budapesti Erdőgazdaság Zrt.
Uzsai Erdészeti Igazgatóság

Dabasi Erdészeti Igazgatóság

Május 9.-én a Dabasi Erdészeti Igazgatóság is részt vett a TeSzedd önkéntes szemétszedő mozgalomba, ahol megtisztították az erdőt a szeméttől. Az Igazgatóságtól 46 ember vett részt a programon ahol több zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze. A jelenlévők itt, is mint az Uzsai Erdészeti Igazgatóság területén aktívan részt vettek a szemétszedésbe, így egy újabb megtisztított területtel gazdagodhatott az ország.

Dabas 1Dabas 2

Te Szedd Dabas